fbpx

Jesús Moncada

Mequinesában, Aragóniai keleti, katalán nyelvű határvidékén született. Zaragozában végzett tanulmányai után néhány néhány évig szülővárosában tanítóskodott. Később barcelonai kiadóknál dolgozott, ahol a kiadványok illusztrációiért volt felelős (ő maga is rajzolt és festett). Itt került közvetlen kapcsolatba elismert katalán szerzőkkel, köztük Pere Calders-szer, aki írói pályája kezdetén segítette, és aki hatott is rá. Moncada három elbeszéléskötetből és három regényből álló életművének központi motívuma a szülőföld mitizált, közelebbi és távolabbi múltja, elsősorban pedig szülővárosának pusztulása: Mequinensát 1971-ben örökre elnyelte a felduzzasztott Ebro folyó vize. Moncada haláláig volt különböző katalán kiadók munkatársa, amelyek számára fordított is spanyolból, franciából és angolból.

Magyarul olvasható művei

  • A Katalán Könyvtár sorozatban legismertebb és legtöbb nyelvre lefordított regénye, a Camí de sirga (1988; ’A folyók városa’, 2004; második, javított kiadás, 2013)
  • Històries de la mà esquerra, 1973; ’Balkézről jött történetek’, 2012, Katalán Könyvtár 9.

Jesús Moncada

(1941-2005), regényíró és elbeszélő

Mequinesában, Aragóniai keleti, katalán nyelvű határvidékén született. Zaragozában végzett tanulmányai után néhány néhány évig szülővárosában tanítóskodott. Később barcelonai kiadóknál dolgozott, ahol a kiadványok illusztrációiért volt felelős (ő maga is rajzolt és festett). Itt került közvetlen kapcsolatba elismert katalán szerzőkkel, köztük Pere Calders-szer, aki írói pályája kezdetén segítette, és aki hatott is rá.

Moncada három elbeszéléskötetből és három regényből álló életművének központi motívuma a szülőföld mitizált, közelebbi és távolabbi múltja, elsősorban pedig szülővárosának pusztulása: Mequinensát 1971-ben örökre elnyelte a felduzzasztott Ebro folyó vize.

Moncada haláláig volt különböző katalán kiadók munkatársa, amelyek számára fordított is spanyolból, franciából és angolból.

Magyarul megjelet művei

  • Szerkesztés alatt