fbpx

Pere Calders

Elbeszélő és regényíró. Rajzot és festészetet tanult, majd barcelonai sajtótermékek szerkesztőségi munkatársa volt. A Spanyol Polgárháború (1936-1939) után Mexikóba emigrált, ahol grafikusként dolgozott. 1962-ben tért vissza Katalóniába, és egy barcelonai könyvkiadó munkatársa lett.

Első írásaival a harmincas évek derekán jelentkezett, majd rendszeresen publikált a mexikói katalán emigráció folyóirataiban. Ott megjelent elbeszéléseit a Cròniques de la veritat oculta (‘Krónikák a rejtett igazságról’, 1955) című kötetében gyűjtötte össze. L’ombra de l’atzavara (’Az agávé árnyéka’, 1964) című regényében mexikói élményeit dolgozta fel. Elbeszélői életműve 2008-ban jelent meg egy csaknem ezer oldalas kötetben.

Calders prózájának fő jellemzője a néha végsőkig vitt, mégis a természetesség látszatával felruházott abszurdum.

Magyarul olvasható művei

  • – A vasút madonnája. in Nagyvilág, 1979. május
  • – Noche de paz / Csendes éj; El árból doméstico / A házi fa.  in 12 spanyol és latin-amerikai író, Eötvös József Kiadó, 1996
  • – A gondviselés szeszélye. in A gondviselés szeszélye, Íbisz Könyvkiadó, 1998
  • – Jönnek a japánok!  1749.hu, 2020.11.02

Pere Calders

(1912-1994), elbeszélő és regényíró

Rajzot és festészetet tanult, majd barcelonai sajtótermékek szerkesztőségi munkatársa volt. A Spanyol Polgárháború (1936-1939) után Mexikóba emigrált, ahol grafikusként dolgozott. 1962-ben tért vissza Katalóniába, és egy barcelonai könyvkiadó munkatársa lett.

Első írásaival a harmincas évek derekán jelentkezett, majd rendszeresen publikált a mexikói katalán emigráció folyóirataiban. Ott megjelent elbeszéléseit a Cròniques de la veritat oculta (‘Krónikák a rejtett igazságról’, 1955) című kötetében gyűjtötte össze. L’ombra de l’atzavara (’Az agávé árnyéka’, 1964) című regényében mexikói élményeit dolgozta fel.

Elbeszélői életműve 2008-ban jelent meg egy csaknem ezer oldalas kötetben.

Calders prózájának fő jellemzője a néha végsőkig vitt, mégis a természetesség látszatával felruházott abszurdum.

Magyarul megjelet művei

  • Szerkesztés alatt