fbpx

Maria Barbal

A Pireneusok lábánál fekvő, nyugat-katalóniai Trempben született (1949-ben), és középiskolai tanulmányainak kezdetéig vidéki, paraszti környezetben élt. Bölcsészetet tanult Barcelonában, majd ugyanott gimnáziumi tanárként dolgozott. Barcelonában él. 

Első, máig legismertebb és legelismertebb műve az 1985-ben megjelent Pedra de tartera (’Sodródó kavics’) című kisregény, egy parasztasszony egyes szám első személyben elmesélt élettörténete. Hasonlóképp a szülőföldhöz kötődik második regénye, a Mel i metzines (’Méz és méreg’, 1990), az előzőnek mintegy párja, amelyben egy parasztfiú meséli el az életét. Mindkét főszereplő sorsának az alakulásában meghatározó történelmi esemény a Spanyol Polgárháború (1936-1939). Ez a két regény Sirató az elveszett földért összefoglaló címmel 2018-ban jelent meg magyarul, Tomcsányi Zsuzsanna fordításában (Katalán Könyvtár 15.) A kötetet Déri Balázs elemző tanulmánya zárja. Maria Barbal elbeszéléseinek jelentős részét szintén a paraszti élet ihlette. 

Novellagyűjteményei közül kiemelkedik a La mort de Teresa (’Teresa halála’, 1986). A 90-es évek közepétől az írónő olyan városi témák felé fordul, mint például a hajléktalanság (Carrer Bolívia ’Bolívia utca’, regény, 1999). Legutóbbi regényével (A l’amic escocès ’A skót barátnak’, 2019), amelynek témája egy katalán köztársasági katona és egy skót önkéntes barátságának a története, az írónő visszatér első alkotói korszakának a helyszíneihez és motívumaihoz.

Magyarul olvasható művei

  • szerkesztés alatt

Maria Barbal

(1949-), regényíró és elbeszélő

A Pireneusok lábánál fekvő, nyugat-katalóniai Trempben született, és középiskolai tanulmányainak kezdetéig vidéki, paraszti környezetben élt.

Bölcsészetet tanult Barcelonában, majd ugyanott gimnáziumi tanárként dolgozott. Barcelonában él.

Első, máig legismertebb és legelismertebb műve az 1985-ben megjelent Pedra de tartera (’Sodródó kavics’) című kisregény, egy parasztasszony egyes szám első személyben elmesélt élettörténete. Hasonlóképp a szülőföldhöz kötődik második regénye, a Mel i metzines (’Méz és méreg’, 1990), az előzőnek mintegy párja, amelyben egy parasztfiú meséli el az életét. Mindkét főszereplő sorsának az alakulásában meghatározó történelmi esemény a Spanyol Polgárháború (1936-1939). 

Maria Barbal elbeszéléseinek jelentős részét szintén a paraszti élet ihlette. Novellagyűjteményei közül kiemelkedik a La mort de Teresa (’Teresa halála’, 1986).

A 90-es évek közepétől az írónő olyan városi témák felé fordul, mint például a hajléktalanság (Carrer Bolívia ’Bolívia utca’, regény, 1999). Legutóbbi regényével (A l’amic escocès ’A skót barátnak’, 2019), amelynek témája egy katalán köztársasági katona és egy skót önkéntes barátságának a története, az írónő visszatér első alkotói korszakának a helyszíneihez és motívumaihoz.

Magyarul megjelet művei

  • Szerkesztés alatt