fbpx

Pere Calders:

Antaviana

fantasztikus elbeszélések Földön innen, Földön túl

A magyarra még alig fordított Pere Calders (1912–1994) eredeti hangvételű, gyakran abszurd novelláiból a most megjelenő kötetünk bő válogatást nyújt.

Ezekből egyet, mely a Jönnek a japánok!  címet viseli, az 1749.hu folyóirat a katalán irodalomról szóló sorozatában már megjelentetett. Kattints ide, ha elolvasnád!

CONTES BREUS

Egypercesek

Életrajzi jegyzet
A nevem Pere plusz két vezetéknév. Tegnapelőtt születtem, és már holnapután van. Most már csak azon gondolkodom, hogyan fogom tölteni a hétvégét.
Egyensúly
Éppen, hogy megfogta volna a vödröt, a lába megingott, és belevetette magát a kútba. Ahogy zuhant, megtapasztalta azt a jól ismert jelenséget, amikor az ember szeme előtt lepereg az élete. És ezt annyira kiszámíthatónak, egyhangúnak és hétköznapinak találta (ez persze szigorúan köztünk maradjon), hogy hagyta, a tüdeje megteljen vízzel, és példás lemondással megfulladt.
Diszkréció
Meghívták, hogy gondolkodjon, de ő azt mondta, hogy nem akar kellemetlenkedni: majd otthon gondolkodik.
Copyright
Valaki megalkotott engem, és eladtak. Soha nem tudtam kideríteni, hogy ki kapta meg a jogokat, vagy hogy jó befektetés voltam-e vagy sem.
Tükör
A minap borotválkozás közben felfedeztem, hogy van egy másik arcom. És egyáltalán nem volt ismeretlen számomra. Valójában pont olyan volt, mint a szomszédomé, akit ki nem állhatok, egy elviselhetetlen emberé, akivel abszolút mindenről vitatkozom. Attól a pillanattól kezdve teljesen megszállott lettem, tele önutálattal, és nem tudok többé egyedül lenni magammal.
Kölcsönösség
Az újkori történelem egyik legnagyobb szerelmese (még ha nem is tűnik annak) XVI. Lajos volt, aki teljesen elvesztette a fejét Marie Antoinette miatt. És volt olyan szerencséje, hogy a viszontagságok közepette szeretője viszonozta a viszonzást.
Previous slide
Next slide